Det är många hemma projekt som kräver att du borrar i väggar eller tak. Du kanske flyttade på matbordet och insåg att lampan över inte längre är centrerad. Eller du kanske har samlat på dig lite för många böcker som du ska läsa och känner att de skulle kunna bo på en hylla istället för att stå på nattduksbordet i ett växande torn. Oavsett så är det ibland dags att borra.

Det första du måste göra är att ta reda på vad du har för vägg/tak.

Vi har gjort en guide åt dig som du kan ta till hjälp.

Sedan finns det olika verktyg för olika material.

Gips

Borrskruvdragare, träborrstål, multidetektor, metallexpander (expanderplugg), expandertång.

När det kommer till gips behöver du bara en borrskruvdragare för att ta dig igenom. Gips är väldigt lätt att borra i och det går utmärkt med ett vanligt träborrstål. Just för att gips är väldigt mjukt så finns det olika sorters gipspluggar. Du kan komma in och beskriva ditt projekt, eller skriva direkt i chatten, så kan vi råda dig fram till den bästa lösningen.

Det vanligaste alternativet är expanderplugg, det är bland det säkraste om du ska sätta upp tunga saker. Det är en metallplugg med en skruv i som fäller ut sig bakom gipsskivan och förankrar sig där. De fungerar bra till vägg, men är även utmärkta för tak. Säg att du ska sätta hänga upp en lampa eller liknande, då går det bra att ta bort den tillhörande skruven och dra i en krok i pluggen.

Säg att du vill sätta upp ett tyngre ting, t,ex en stor kristallkrona, så kommer den kanske inte sitta säkert i bara gips. Men då är det lätt att använda en multidetektor för att hitta träreglar i taket, och fästa upp det med en träskruv eller krok.

Betong

Borrhammare, multidetektor

Många kan känna sig osäkra inför att borra i betong, men det är otroligt smidigt med rätt verktyg. En ordentlig borrhammare sjunker in i betong som om det vore smör. Du väljer borrstål i samma dimension som pluggen du ska använda.

Till en del saker t,ex hyllor, klädhängare, mm så kommer ofta skruv och plugg med i köpet. Om inte så hjälper vi dig gärna med att plocka ut rätt saker i nån av våra bodar.

För att vara säker att du inte råkar borra i något viktigt i väggen, så som el- eller vatten-rör, så kan du med fördel använda en multidetektor. Den är smidig och enkel att föra över området som du vill borra på, den kan identifiera olika saker, och säger precis var och hur djupt i väggen eventuella hinder ligger. Vi ger dig gärna en demonstration i hur den funderar, du är välkommen att titta förbi i våra bodar.

Hoppas detta har fyllt dig med våga-själv-förtroende!

Är du osäker kan du alltid fråga en donare i någon av verktygsbodarna, ringa eller prata med oss i chatten.

relaterade produkter

Hyra tjänst eller verktyg?

Skriv i chatten för att boka verktyg och tjänster.