Bor man i lägenhet i stan har man antagligen inte stått bredvid och sett på när huset man bor i byggdes. Vad som finns bakom tapeterna är kanske inget man ägnat så mycket tid åt att tänka på. När hål ska borras och hyllor ska hängas är det inte så dumt att ta reda på så mycket man kan.

Hyllan är köpt och står i hallen och väntar. Nu ska den upp, helst utan krångel, och den ska sitta kvar tills du väljer att plocka ner den. För att det ska bli så behöver du ta reda på så mycket du kan om dina väggar. Olika väggar kräver olika slags åtgärder för att orka bära en hylla. Du har antagligen olika typer av väggar på olika ställen i din lägenhet, troligtvis någon eller några av följande:

Uppreglad vägg

En uppreglad vägg består av lodräta träreglar, oftast med 60 cm mellan dem. Mellan reglarna ligger isolering och utanpå sitter skivor som utgör själva väggen. Skivorna kan vara av plywood eller gips (eller om du har tur, både och).

Knacka på väggen. En uppreglad vägg låter ihålig mellan reglarna. Allra bäst bärighet får du naturligtvis om du kan knacka dig fram till var reglarna sitter och skruva direkt i dem. Då kan du använda träskruv och din hylla kommer sitta stabilt. Så smidigt kommer det inte alltid vara, och du kanske istället vill sätta upp något mitt i gipsskivan. Det går oftast också att lösa, men du kan t ex komma att behöva expanderplugg för att få det hållbart.

Betongvägg

En betongvägg känner du också igen på ljudet och känslan när du knackar. Hårt och stumt helt enkelt. Borrmaskin med slagborrläge, betongborr och plugg behövs. Lite mer jobb, men hyllan kommer sitta stadigt.

Lättbetongvägg

Är dina väggar av lättbetong betyder det att de är lättare att borra i än en solid betongvägg. Du behöver ändå borra och plugga för att kunna skruva upp något i väggen.

Vägg i våtutrymme

Väggarna i ditt badrum förtjänar ett eget stycke. De kan vara av olika slag, gemensamt är att de är noggrant täckta av ett tätskikt som håller vatten borta från konstruktionen innanför. Oavsett om du har kakel eller våtrumstapet på väggarna i badrummet är det viktigt att du inte skadar tätskiktet, då kan vatten och fukt ta sig in. Dessutom är det inte säkert att din försäkring täcker eventuella skador om du borrat i tätskiktet.

Knacka och lyssna, gör dig en bild av vilken typ av vägg du har och kom sedan in till oss, så reder vi ut exakt vad du behöver för att få hyllan på plats.

Hyra tjänst eller verktyg?

Skriv i chatten för att boka verktyg och tjänster.